Understanding Failure to Fire

Possible causes for failure to fire (light strikes) and solutions.

 

1. Striker assembly has not been properly assembled

Solution: Reassemble the striker assembly ensuring that the castle nut has been screwed down onto the striker so that the distance between the firing pin tip and the face of the castle nut is at least 1.335 inches. See attached drawing.


2. Short sear bar is reducing striker fall distance.

Solution: Get a new trigger that has a longer sear bar. Ideally, a tiny bit of cock-on-close ensures that the striker spring is adequately compressed.


3. Grease or sticky (high viscosity) oil between striker (firing pin) shaft and the bolt shroud bore through which the shaft passes is robbing energy for the striker as it moves through the shroud.

Solution: Disassemble the striker assembly and de-grease with a solvent such as acetone or brake cleaner. Re-assemble the striker assembly without oil. Before inserting the striker assembly back into the bolt, apply grease to only the interface between the bolt shroud and the bolt body. Additionally, apply grease to the cocking cams of the bolt shroud. See attached drawing. Insert the striker assembly back into the bolt body to complete this procedure. 


4. Bolt handle has not been fully rotated to the closed position due to interference with stock.

Solution: Check to ensure the bolt handle in the closed position is not contacting the stock or the chassis. If contact is detected, modify the stock or chassis as required to ensure that the rotation of the bolt handle is arrested by contact with the receiver rather than with the stock.


5. Primers have not been fully seated.

Solution: Fully seat the primers. Typically, the face of a fully seated primer will be 0.008–0.012 inches below flush.


6. Insufficient work done by the striker spring due to permanent spring deformation or modification.

Solution: Replace the striker spring.


7. Modification to cocking piece has reduced striker fall.

Solution: Replace coking piece.


8. Excessive head space

Solution: Reset head space using the correct go and no-go for the chamber.


9. Improperly cut chamber allows for forward movement of cartridge upon being struck by the striker.

Solution: Replace or re-cut the barrel so that the chamber.


Ted



All,

I have posted a list (above) of possible causes of failure to fire and light strikes and the solution for each.

In general, we have found that most of the light strike issues have been caused by improper assembly of the striker mechanism. See the attached drawing.

When re-assembling the striker mechanism, it is imperative that the castle nut be screwed down onto the firing pin (striker) so that the MINIMUM distance between the tip of the firing pin and the forward face of the castle nut is 1.335 inches. Measure this carefully.

When reassembling the striker mechanism, make sure to push the lock washer down against the firing pin until it comes to a stop. This can be difficult because you must push against the striker spring to do it. Two sets of hands makes this much easier so get someone to help you with this and make sure that you are both wearing eye protection. Working with springs can be dangerous.

After your bolt has been fully assembled, the tip of the firing pin should protrude from the face of the bolt by 0.035 - 0.045 inches.

If your problems persist, please send us an email with NUCLEUS LIGHT STRIKES in the subject line and your contact information. We will call you. If we think we cannot resolve the issue over the phone, we will ask you to send your action and trigger to us.

Thus far, in every instance of a customer sending a "light striking" Nucleus action to back to us, we have found that the the light strikes were the result of something that the customer had done improperly. Nevertheless, we give the customer the benefit of the doubt because we understand that exactly replicating the condition within which he experienced the problem is impossible. So if we encounter an instance where we cannot get reliable ignition, there are measures we can take to correct the problem. Among these are the installation of the firing pin having a smaller tip radius than that of our standard pin and the installation of a 25 pound spring, due to arrive at our facility in about two weeks.

The Nucleus was tested using 16 pound springs and CCI number 34 and number 41 primers. The tests were conducted in January of 2018 at a temperature in the low 40s. Since most customers who have replaced their 16 pound spring with a 19 pound spring indicate that they could notice a difference in the effort required to cock the action, I think that sending making a free 25 pound spring available to everyone who has either a Nucleus or a John Hancock may help resolve any lingering issues.

Also, I realize that disassembling the striker mechanism using the large washer that we provide with the action is difficult so are offering a striker assembly tool that will make the job much easier. This can be ordered from our website very soon. See pic below.

I this helps.


Ted


Striker Spring Tool


Odoo CMS- Sample image floating